Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteeldomein van Spiere

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kasteel met park, dreef, bossen en feodale motte

Beschrijving

Het kasteeldomein van Spiere is beschermd als landschap. De bescherming omvat het als monument beschermde kasteel, het omliggende park, de dreef, het parkbos, de motte, de kasteelhoeve en de conciërgewoning.

Waarden

Hetzelfde kasteel met omgevend park, dreef, bossen en feodale mote is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Conciërgewoning bij kasteel van Spiere

Jacquetbosstraat 48 (Spiere-Helkijn)
Conciërgewoning bij het kasteel. Eenvoudige baksteenbouw van één bouwlaag onder pannen zadeldak.

Jacquetbosstraat 50-52 (Spiere-Helkijn)
Het kasteel van Spiere is één van de belangrijkste 18de-eeuwse kastelen in West-Vlaanderen. Het werd opgetrokken omstreeks 1750 door Baron Bruno del Fosse et d' Espierres. Park met 18de-eeuwse kern, aangevuld met een landschappelijk aanleg in de 19de eeuw. Beukendreef met kapel, afgesloten met kettingpalen, park met parkbos, bomengroepen en U-vormige vijver. Ommuurde moestuin ten oosten.

Kasteelhoeve bij kasteel van Spiere

Jacquetbosstraat 60 (Spiere-Helkijn)
Voormalige "Kasteelhoeve", centrum van het Nederhof van Spiere (Spiere-Doornikse). Achter de hoeve ligt een uitzonderlijk gaaf bewaarde feodale motte.

Villa in cottagestijl

Jacquetbosstraat 56 (Spiere-Helkijn)
Aangepaste cottage uit het begin van de 20ste eeuw. Heden bepleisterde en beschilderde baksteenbouw onder dakenspel. Puntgevel bekleed met eterniet en houten open spant.

Kasteeldomein van Spiere en omgeving

Spiere (Spiere-Helkijn)
Deze ankerplaats omvat het kasteeldomein van Spiere met aansluitend landbouwgebied en een nabijgelegen feodale site met motteheuvel. Het kasteelpark in landschappelijke stijl strekt zich uit langs de Grote Spierebeek in noordoost-zuidwestelijke richting. Rond het kasteelpark liggen akker- en weilanden met een open karakter wat het zicht naar en vanuit het kasteel vrijwaart. Ook de gekasseide Jacquetbosstraat behoort tot de ankerplaats.