Kasteeldomein Ganzendries

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Oorspronkelijk een buitenplaats met min of meer vierkante omgrachting. Rechthoekig bakstenen kasteel met neoclassicistische inslag. Jaartallen 1714-1900 op een gevelsteen boven de torendeur. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder afgeknot schilddak. Koetshuis met rondboogvormige doorgangen naar de achterliggende deels ommuurde vroegere moestuin. Ten noorden bakstenen hondenhok onder zadeldak en hondenren. Vroegere personeelswoning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak met klokkenstoel, uit eind 19de eeuw. Sterk ingeperkt kasteelpark in landschappelijke stijl met waterpartijen in U-vorm en dubbele toegangsdreef.

Brugdreef, Wellingstraat 5-7 (Destelbergen)