Dakpannenfabriek De Pottelberg: stoommachines, stoomketelfronten, pannenpers en deel kleispoorlijn

Pannenfabriek De Pottelberg

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de stoommachines met toebehoren en behuizing, drie stoomketelfronten, pannenpers en een deel van het kleispoorlijn, behorend tot de voormalige dakpannenfabriek De Pottelberg.

Waarden

De voormalige dakpannenfabriek De Pottelberg (stoommachines met toebehoren en behuizing, drie stoomketelfronten, pannenpers en een deel van het kleispoorlijn) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als goed bewaarde materiƫle getuigen van een voor de Kortrijkse regio en reeds in de 19de eeuw gekende, belangrijke en internationaal bekende gespecialiseerde bedrijfstak, namelijk de fabricatie van dakpannen; als goede voorbeelden van de uitrusting van een pannenfabriek hoofdzakelijk van het interbellum en van kort na de Tweede Wereldoorlog; als voorbeeld van een opvallend ensemble van stoommachines en elektrische toestellen van dezelfde periodes waaronder een 'Van Coppenolle' met horizontaal geplaatste in- en uitlaatkleppen; van Lancashire-stoomketels van het begin van deze eeuw; van een zeldzaam geworden pannenpers van het type 'carrousel'.

Dakpannenfabriek De Pottelberg

Engelse Wandeling 2F, 2I-K (Kortrijk)
"Bouwcentrum de Pottelberg", voormalige pannenfabriek. Dieper in gelegen imposant bedrijf gesitueerd langs de spoorlijn Kortrijk-Moeskroen.