Kasteeldomein Crabbenburg

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

In 1821-1823 bouw van een buitenplaats door F. Heynderycx, naar ontwerp van de Gentse architect J.B. Van de Cappelle. Licht aangepast en vergroot in 1892. Oorspronkelijk empire buitenplaats met monumentaal karakter, opgevat als een op het zuiden georiënteerde Griekse tempel van drie verdiepingen en drie traveeën met bepleisterde en witgeschilderde gevels. IJzeren toegangshek voor de brug aan vierkante, hardstenen hekpijlers bekroond met een siervaas. Kasteelpark in landschappelijke stijl met beeldbepalende serpentinevijver. Ten oosten van het kasteel, verbonden via een brug over de gracht, liggen de dienstgebouwen van het kasteel: twee personeelswoningen, koetshuis en stallen. Ten noorden hiervan de kasteelhoeve bestaande uit enkele losse gebouwen waaronder een woonhuis, stallen en wagenhuis.

Eenbeekstraat 32, Zevensterrede 1-5 (Destelbergen)

Is de omvattende vaststelling van

Dienstgebouwen bij Kasteel Crabbenburg

Zevensterrede 1-3 (Destelbergen)
Twee personeelswoningen, koetshuis en stallen ondergebracht in een L-vormig gebouw opgericht circa 1875 achter een smalle omhaagde voortuin en met een achtertuin palend aan de oostelijke kasteelgracht. Bakstenen gebouw van één verdieping en acht traveeën lang, met een woning in beide uiteinden, onder snijdende zadeldaken.

Kasteelhoeve

Zevensterrede 5 (Destelbergen)
Hoeve met losse bestanddelen, uit midden 19de eeuw. Merkwaardige boerenwoning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak. Lang, gewit bakstenen bedrijfsgebouw met dwarsschuur met verhoogde schuurpoort, stallen en wagenhuis onder een steil zadeldak, uit de 19de eeuw. Achter het woonhuis: een afzonderlijk gewit bakstenen bakhuis uitgebreid met een berghok.