Beschermd cultuurhistorisch landschap

Liedekerkebos

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Liedekerkebos

Beschrijving

De bescherming betreft het Liedekerkebos, een loofbos met enkele aanplanten van naaldhout, op het grondgebied van Liedekerke en Ternat.
Het is een relict van het verdwenen Kolenwoud.

Het Liedekerkebos werd beschermd bij Koninklijk Besluit van 20 februari 1975. Deze bescherming werd gewijzigd bij Koninklijk Besluit van 16 april 1976, vervolgens gedeeltelijk opgeheven bij Koninklijk Besluit van 4 juli 1978 en gedeeltelijk ingetrokken door een besluit van de Vlaamse Executieve van 20 november 1985.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:

• wetenschappelijke waarde: sommige gedeelten van het bos en de graslanden in de omgeving van het Liedekerkebos zijn biologisch waardevol.
  • historische waarde: het huidige Liedekerkebos is een relict van een groot bosgebied dat zich tot in de 19de eeuw tot Pamel uitstrekte.
  • esthetische waarde: de sterk versneden bosranden met talrijke weide-enclaves geven het gebied een hoge belevingswaarde.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000415, Liedekerkebos I (S.n., 2002)

Het Liedekerkebos is beschermd als landschap omwille van het algemene belang.

Liedekerkebos

Liedekerke (Liedekerke), Sint-Katherina-Lombeek, Wambeek (Ternat)
Liedekerkebos is gelegen op het grondgebied van de gemeenten Liedekerke, Sint-Katharina-Lombeek, Borchtlombeek en Wambeek. Liedekerkebos was een oud boscomplex, dat achtereenvolgens werd gerooid en deels herbebost. Langs het netwerk van meestal loodrecht op elkaar aansluitende wegen staan vaak bomenrijen met hier en daar devotiekapelletjes. In het zuidelijk deel ligt het “Radio-Elektrisch Centrum” waar diverse zendmasten opgericht werden.