Herenhuis Sint-Christophe

Besluiten

Herenhuis Sint-Christophe, woningen ontworpen door J.R. Van Hoenacker, Hotel Florin en burgerwoning met magazijn

Het voormalig herenhuis Sint-Christophe is beschermd als monument.

Waarden

Het herenhuis zogenaamd Sint-Christophe is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de levensstijl van de Kortrijkse bourgeoisie op het eind van de 19de eeuw;
Als zijnde een voorbeeld van de burgerij die zich in de tweede helft van de 19de eeuw gaat vestigingen in de nieuwe stadsuitbreidingen, die zich situeren in de stationsbuurt, symbool van de industriële vooruitgang.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een eclectisch herenhuis van 1880 en een typisch voorbeeld van een eind 19de-eeuwse woning te Kortrijk met bepleisterde lijstgevel, kenmerkend voor de stedelijke architectuur uit die periode, die aansluit bij de Franse bouwstijlen;
Als zijnde een pand met gaaf bewaard interieur. De rijke eclectische interieuraankleding getuigt van het belang dat besteed werd aan rijke materialen en vakmanschap. Alle ruimtes hebben bepleisterde plafonds en fraai uitgewerkte marmeren schouwen met ijzeren haardplaat met erboven spiegels met fraai lijstwerk;
Opvallend is het aan de straat gelegen salon met rijke neo-régence-aankleding waaronder de bepleisterde plafonds en wanden, de gordijnkasten, het consoletafeltje, de witmarmeren schouw waarboven spiegel en erboven ingewerkt schilderij op doek met idyllisch tafereel.

Herenhuis Sint-Christophe met koetshuis

Hoveniersstraat 15, Minister Tacklaan 5 (Kortrijk)
Voormalige herenwoning thans restaurant, opgetrokken in 1880 door een Engelse vlashandelaar. Onderkelderd enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen boven de grijsbeschilderde kelderverdieping; getraliede keldermonden. Leien zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel afgelijnd door gekorniste kroonlijst met tandlijst, waaronder fries met verdiepte rechthoekige spiegels. Horizontaal belijnde onderbouw door de schijnvoegen en doorgetrokken onderdorpels.