Beschermd varend erfgoed

Schip Tomidi

Beschermd varend erfgoed van 17-09-2009 tot heden
ID: 13124   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13124

Besluiten

Schip Tomidi
definitieve beschermingsbesluiten: 17-09-2009  ID: 4644

Beschrijving

De wedstrijdzeiljacht Tomidi gelegen te Oostende, is beschermd als varend erfgoed.Waarden

Het schip Tomidi is beschermd als varend erfgoed omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Meer bepaald omwille van de scheepsarchitectuur, de ontwerper Guy Ribadeau-Dumas in samenwerking met Staf Versluys en eveneens omwille van de hoogstaande wedstrijd prestaties van het schip.
a. Guy Ribadeau-Dumas en Staf Versluys
Het schip is ontworpen door de befaamde Franse ontwerper Ribadeau-Dumas, gebouwd door de Nederlandse werf Frans Maas, in samenwerking met wedstrijdzeiler Staf Versluys. Het had een vooruitstrevende architectuur en werd gebouwd in moderne composietmaterialen.
b. wedstrijdjacht - prestaties
De Rucanor Tristar - Tomidi is de eerste hoogzee kieljacht dat België op dit niveau vertegenwoordigde in een internationale wedstrijd zoals de Whitbread Round the World Race 1985-86. De prestaties van schipper Staf Versluys zijn internationaal bekend.
c. icoonwaarde
Het schip heeft een zekere icoonwaarde als wedstrijdboot, maar ook als promotor van de zeilsport in Vlaanderen.

wetenschappelijke waarde

Meer bepaald omwille van de evolutie van de scheepsbouw met het gebruik van moderne materialen, waarbij de ontwerper bovendien een maximale efficiëntie wist te bereiken onder meer door de inklapbare achtersteven.

sociaal-culturele waarde

Meer bepaald omwille van de inspirerende rol die het schip speelde voor de zeilsport in België. Tijdens de gewonnen race in 1985 was Michel Kleinjans één van de opvarenden. Op dit ogenblik is hij de belangrijkste Belgische deelnemer én zeilkampioen bij de grote zeilraces. Het schip vaart nu nog steeds uit en verzorgt de opleiding van nieuwe zeilers. Als schip met vele zeilmijlen overal ter wereld én als deelnemer aan bijvoorbeeld de Tall Ships Race fungeert zij eveneens als ambassadeur.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Tomidi

Oostende (West-Vlaanderen)
De Tomidi is een wedstrijdzeiljacht dat als de Rucanor tweemaal deelnam aan de Whitbread Round the World Race.