Britse militaire begraafplaats Cement House Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve wijzigingsbesluiten, definitieve opheffingsbesluiten: 19-12-2014  ID: 5652

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Cement House Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats inclusief alle beplantingen, de omheiningsmuur, octagonale hoekgebouwen, toegangspoort, het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Cement House Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Vrij grote begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en A.J.S. Hutton, met een toegangspoort met rondbogige doorgang uit rode baksteen en afgewerkt met witte natuursteen. Andere opvallende architecturale elementen zijn de achthoekige schuilhuisjes uit rode baksteen, met een koepelvormige bekroning uit witte natuursteen, met rondbogige deuropeningen en oculi met geometrisch traliewerk. De gebruikelijke 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance' zijn vanzelfsprekend terug te vinden. Het geheel wordt getooid met paardenkastanjes, amberbomen, coniferen en bloemperken bij de graven.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd nadat de Duitse bunker op het nabijgelegen 'Cement House' ten koste van vele mensenlevens werd veroverd midden augustus 1917 (Derde Slag bij leper). Ze zou gebruikt worden tot aan het Duitse Lente-Offensief (april 1918).
De oorspronkelijke begraafplaats met 231 graven werd na de oorlog uitgebreid met graven uit de slagvelden en kleinere begraafplaatsen. 487 Franse graven uit het najaar van 1917 werden in 1922 naar elders overgebracht. Tot op de dag van vandaag wordt Cement House Cemetery gebruikt. Nu zouden er 3602 doden begraven liggen of herdacht worden, waarvan er maar liefst 2417 niet meer geïdentificeerd konden worden. Hiervan zijn er 22, die tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn.

Cement House Cemetery

Boezingestraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en A.J.S. Hutton. De begraafplaats wordt aan straatzijde afgebakend met een muur, aan de andere zijden met een haag. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een bakstenen poortgebouw met rondbogige doorgang en smeedijzeren hek, bakstenen schuilgebouwen, een 'Stone of Remembrance' en 'Cross of Sacrifice'. De graven zijn verdeeld over 21 perken. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen en bloemperken bij de graven.