Schip Watson 3 Oostende

Beschermd varend erfgoed van 28-03-2011 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Onbepaald
Straat
Locatie Brugge (West-Vlaanderen)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Watson 3 Oostende

Brugge (West-Vlaanderen)

De Watson 3 is een reddingsboot uit 1948 die diende voor de kust van Oostende.

Beknopte karakterisering

Tags Sloep, Reddingsboot

Beschrijving

De Watson 3, een reddingsboot uit 1948 die diende voor de kust van Oostende, is beschermd als varend erfgoed.

Waarden

Het schip Watson 3 Oostende is beschermd als varend erfgoed omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de toenmalig ingezette reddingsboten, of vernield, of verplaatst. In 1947 werden drie nieuwe reddingsboten besteld en er werd terug voor het Watson type gekozen omwille van de overvloedig bewezen degelijkheid van deze specifieke boottypes.

industrieel-archeologische waarde

Dit naoorlogs type reddingsboot werd uitgerust met twee dieselmotoren, een evolutie ingezet in de jaren 1930. Ook andere infrastructuur zoals de stroomgenerator en de elektrische uitrusting, het verswater koeling en de mechanisch aangedreven kaapstander zijn representatief voor de technische evolutie van de uitrusting bij reddingsboten.

wetenschappelijke waarde

Wordt geïllustreerd door het overwogen blijvend gebruik van de houtbouw, het verder verbeteren van het concept ter verbetering van de onzinkbaarheid en het zelfoprichtend vermogen, het optimaliseren van de volledige uitrusting en de organisatie er van aan boord, het plaatsen van de schroeven in een tunnel gevormd door de romp zelf ter verbetering van de voortstuwing.

sociaal-culturele waarde

Het organiseren van de reddingsdiensten aan de kust is integraal verbonden met de toenemende aan de zee verbonden economische en maatschappelijke activiteiten zoals de visserij, het vervoer van mensen en goederen, de kustrecreatie. De reddingsboten, en hier aan verbonden gespecialiseerd personeel, geniet een grote faam en respect bij alle zeegaande beroepen.

Relaties

is gerelateerd aan Reddingsboot Watson 3 Oostende

Brugge (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.