Beschermd varend erfgoed

Schip Watson 3 Oostende

Beschermd varend erfgoed van tot heden

ID
13129
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13129

Besluiten

Schip Watson 3 Oostende
definitieve beschermingsbesluiten: 28-03-2011  ID: 4809

Beschrijving

De Watson 3, een reddingsboot uit 1948 die diende voor de kust van Oostende, is beschermd als varend erfgoed.Waarden

Het schip Watson 3 Oostende is beschermd als varend erfgoed omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Het organiseren van de reddingsdiensten aan de kust is integraal verbonden met de toenemende aan de zee verbonden economische en maatschappelijke activiteiten zoals de visserij, het vervoer van mensen en goederen, de kustrecreatie. De reddingsboten, en hier aan verbonden gespecialiseerd personeel, geniet een grote faam en respect bij alle zeegaande beroepen.

historische waarde

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de toenmalig ingezette reddingsboten, of vernield, of verplaatst. In 1947 werden drie nieuwe reddingsboten besteld en er werd terug voor het Watson type gekozen omwille van de overvloedig bewezen degelijkheid van deze specifieke boottypes.

wetenschappelijke waarde

Wordt geïllustreerd door het overwogen blijvend gebruik van de houtbouw, het verder verbeteren van het concept ter verbetering van de onzinkbaarheid en het zelfoprichtend vermogen, het optimaliseren van de volledige uitrusting en de organisatie er van aan boord, het plaatsen van de schroeven in een tunnel gevormd door de romp zelf ter verbetering van de voortstuwing.

industrieel-archeologische waarde

Dit naoorlogs type reddingsboot werd uitgerust met twee dieselmotoren, een evolutie ingezet in de jaren 1930. Ook andere infrastructuur zoals de stroomgenerator en de elektrische uitrusting, het verswater koeling en de mechanisch aangedreven kaapstander zijn representatief voor de technische evolutie van de uitrusting bij reddingsboten.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Watson 3 Oostende

Oostende (West-Vlaanderen)
De Watson 3 is een reddingsboot uit 1948 die diende voor de kust van Oostende.

Andere relaties

Is gerelateerd aan

Reddingsboot Watson 3 Oostende

Oostende (West-Vlaanderen)