Britse militaire begraafplaats Ruisseau Farm Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve wijzigingsbesluiten, definitieve opheffingsbesluiten: 19-12-2014  ID: 5652

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Ruisseau Farm Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats inclusief alle beplantingen, de beukenhaag, de omheiningsmuur met hekwerk, het Cross of Sacrifice en het lange toegangspad vanaf de Melkerijstraat.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Ruisseau Farm Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Vrij kleine begraafplaats ontworpen door W.H. Cowlishaw. Typische elementen zijn de (gedeeltelijke) bakstenen ommuring, het smeedijzeren toegangshekken en het 'Cross of Sacrifice'. De graven behoren tot één perk en worden getooid met struiken en bloemperken.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Begraafplaats die volledig in het teken staat van de Derde Slag bij leper. 'Ruisseau Farm' werd ingenomen op 8 oktober 1917 door de 'Guards Division', vechtend aan de zijde van Franse troepen. Na deze gevechten werd met de aanleg van deze begraafplaats gestart. Ze bleef in gebruik door artillerie-eenheden tot eind november 1917. Er liggen 82 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er 30 behoren tot de 'Foot Guards' en 28 tot de 'Royal Artillery'.

Ruisseau Farm Cemetery

Melkerijstraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine, deels met een muur deels met een haag omheinde begraafplaats, met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en één perk met witte grafstenen.