Britse militaire begraafplaats Ruisseau Farm Cemetery

Beschermd monument van 19-12-2014 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Langemark-Poelkapelle
Deelgemeente Langemark
Straat Melkerijstraat
Locatie Melkerijstraat zonder nummer (Langemark-Poelkapelle)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33040/701.1
  • OW002846

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Ruisseau Farm Cemetery

Melkerijstraat zonder nummer, Langemark-Poelkapelle (West-Vlaanderen)

'Ruisseau Farm' werd tijdens de Derde Slag bij Ieper ingenomen op 8 oktober 1917 door de 'Guards Division', vechtend aan de zijde van Franse troepen. De begraafplaats werd na deze gevechten aangelegd.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Ruisseau Farm Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats inclusief alle beplantingen, de beukenhaag, de omheiningsmuur met hekwerk, het Cross of Sacrifice en het lange toegangspad vanaf de Melkerijstraat.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Ruisseau Farm Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Begraafplaats die volledig in het teken staat van de Derde Slag bij leper. 'Ruisseau Farm' werd ingenomen op 8 oktober 1917 door de 'Guards Division', vechtend aan de zijde van Franse troepen. Na deze gevechten werd met de aanleg van deze begraafplaats gestart. Ze bleef in gebruik door artillerie-eenheden tot eind november 1917. Er liggen 82 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er 30 behoren tot de 'Foot Guards' en 28 tot de 'Royal Artillery'.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Vrij kleine begraafplaats ontworpen door W.H. Cowlishaw. Typische elementen zijn de (gedeeltelijke) bakstenen ommuring, het smeedijzeren toegangshekken en het 'Cross of Sacrifice'. De graven behoren tot één perk en worden getooid met struiken en bloemperken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.