Kasteeldomein van Loppem: landhuis en bijgebouwen

Kasteel van Caloen

Beschrijving

Het kasteel van Loppem, gelegen langs de Steenbrugsestraat te Loppem, is met inbegrip van de bijgebouwen beschermd als monument bij besluit van 25 november 1985. De bescherming omvat het landhuis, de boogbrug met poortgebouw, het koetshuis, de stallen, de manege, de bibliotheek, de voormalige duiventoren, een deel van de oude kasteelhoeve, de hovenierswoning en het tuinpaviljoen. Het kasteeldomein van Loppem werd eerder als landschap beschermd bij ministerieel besluit van 27 augustus 1985.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de historische en artistieke waarde van het kasteel van Loppem en de bijgebouwen als volgt gemotiveerd werd: als één der meest volledige creaties van de profane neogotische architectuur en interieurdecoratie gebouwd tussen 1857 en 1863; als de eerste grote architecturale prestatie van baron J.B. Bethune (1821-1894), voorman van de neogotische beweging; als belangrijke historische plaats in de geschiedenis van België.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000495, Kasteel van Loppem en bijgebouwen, advies KCML (1985).

Waarden

Het Groot Kasteel of Kasteel van Caloen is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

Kasteeldomein van Loppem

Steenbrugsestraat 22, 26-28, 26A-B (Zedelgem)
Omgracht, neogotisch kasteel van 1858-1863 in een park met vijver, doolhof, poortgebouw met brug, stallingen, koetshuizen, manege, klein paviljoen ongeveer uit dezelfde periode van het kasteel. Hoeve en achthoekig tuinpaviljoen daterend uit de tijd van het vroegere 18de-eeuws landhuis. Tuinierswoning van 1910 en bibliotheek van 1949. De parkaanleg dateert uit dezelfde periode als het kasteel, het doolhof van circa 1873.