Stadsschouwburg

Stadsschouwburg en brandweerkazerne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de stadsschouwburg van J.-R. Vanhoenacker met de uitbreiding uit 1924 van J. Demeere.

De stadsschouwburg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een beeldbepalend element op het plein en deel uitmakend van de gaaf bewaarde noordelijke gevelwand waar de panden allen zijn opgetrokken in een neo-Vlaamserenaissance-stijl in combinatie met neogotische elementen.
Als zijnde een belangrijk werk uit het oeuvre van de Kortrijks-Antwerpse architect Jean-Robert van Hoenacker, dat opvalt door het belang dat gehecht wordt aan het materiaalgebruik, de detaillering en de uitwerking van de reliëfs, die de functie van het gebouw weergeven.
Als zijnde eerder uitzonderlijk in het werk van architect Van Hoenacker door de functie en de stijlkeuze: er zijn geen andere gekende schouwburgen naar ontwerp van J.-R. Van Hoenacker en het is het enige gekende werk in neo-Vlaamserenaissance-stijl.
De later toegevoegde voormalige rookzaal van 1924 is een typisch voorbeeld uit het oeuvre van stadsarchitect J. Demeere, die tal van gebouwen in neo-Vlaamsrenaissance-stijl ontwierp. Deze gevels bepalen tot op heden mee het stadsbeeld

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een materiële getuige van de vrijetijdsbesteding in het begin van de 20ste eeuw van de burgerbevolking in Vlaanderen en meer bepaald in Kortrijk.

Stadsschouwburg

Schouwburgplein 14-16 (Kortrijk)
Beeldbepalend gebouw gelegen aan de noordzijde van het plein. Breedhuis opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl tussen 1912 en 1920, naar ontwerp van Jan R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk). Het interieur van de schouwburg wordt in 1968 sterk gewijzigd. In 1999 wordt de schouwburg opnieuw heraangekleed en wordt getracht terug te keren naar het oorspronkelijke ontwerp.