Besluiten

Herenhuis Sint-Christophe, woningen ontworpen door J.R. Van Hoenacker, Hotel Florin en burgerwoning met magazijn

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Waarden

De herenwoning naar ontwerp van architect J.R. Vanhoenacker is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van het oeuvre van de Kortrijk-Antwerpse architect J.R. Vanhoenacker. Eerder uitzonderlijk voor de architect is de keuze voor een classicistische vormentaal.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een deels vrijstaande herenwoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw, naar ontwerp van J.-R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk);
Als zijnde een typisch voorbeeld van een neoclassicistische lijstgevel aansluitend bij de in die periode in zwang zijnde Franse bouwstijlen;
Als zijnde belangrijk door het grotendeels behouden eclectische interieur getypeerd door de rijke aankleding met onder meer de monumentale bordestrap met smeedijzeren hekwerk, marmeren lambrizering, houten vleugeldeuren met verguldwerk en behouden hang- en sluitwerk, bepleisterde plafonds en wanden met lijstwerk, marmeren schouwmantels en parketvloer. Uitzonderlijk zijn de bewaarde verlichtingsarmaturen onder meer in de centrale trappenhal.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de eind 19de-eeuwse wooncultuur van de burgerij. Getuige hiervan is de luxueuze interieurafwerking.

Villa

Minister Tacklaan 31 (Kortrijk)
De enige woning uit deze reeks ontworpen door J.R. Vanhoenacker, zie gevelsteen, die niet geïnspireerd werd door de art nouveau.