Burgerhuis met magazijn

Besluiten

Herenhuis Sint-Christophe, woningen ontworpen door J.R. Van Hoenacker, Hotel Florin en burgerwoning met magazijn

Het burgerhuis, met bijhorend magazijn gesitueerd in de houten erker, is beschermd als monument.

Waarden

Het burgerhuis, met bijhorend magazijn, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een voorbeeld van de burgerij die zich in de tweede helft van de 19de eeuw gaat vestigingen in de nieuwe stadsuitbreidingen, die zich situeren in de stationsbuurt, symbool van de industriële vooruitgang.

artistieke waarde

De houten erker in Moorse stijl op de eerste verdieping. De situering van de erker, de stijlkeuze, de uitwerking en detaillering zijn eerder zeldzaam voor de regio en getuigen van groot vakmanschap.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een van de weinige behouden burgerwoningen uit het laatste kwart van de 19de eeuw met bepleisterde lijstgevel, die het straatbeeld van de Minister Tacklaan bepaalden tot in het midden van de 20ste eeuw, en kenmerkend zijn voor de stedelijke architectuur uit die periode;
Als zijnde een beeldbepalend hoekpand, gelegen in de eind 19de-eeuwse populaire stadsuitbreidingen. De woning valt voornamelijk op door de houten erker in Moorse stijl;
Als zijnde een magazijn dat er integraal deel van uitmaakt.

Minister Tacklaan 51 (Kortrijk)
Hoekpand uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Burgerwoning, heden winkel-woonhuis, van vier + vier/drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak. Bepleisterde lijstgevel horizontaal benadrukt door het hoofdgestel met kroon- en tandlijst op modillons en fries met verdiepte, rechthoekige spiegels. Achtergevel getypeerd door merkwaardige gevelbrede erker in Moorse stijl.