Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Besluiten

Sint-Antoniuskerk met muur en bedevaartstuin met jubelgrot, parochiekerk Sint-Jan-de-Doper en parochiekerk Sint-Brixius

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Jan de Doper.

Waarden

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een architecturaal teken van de steeds toenemende bevolking op het eind van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw, dat resulteerde in de aanleg van nieuwe stadswijken en parochies.
Als zijnde een typisch voorbeeld van een nieuwe parochiekerk in neogotische stijl opgetrokken rond de eeuwwisseling in een pas aangelegde stadsuitbreiding.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De Sint Jan-de-Doperkerk opgetrokken tussen 1909 en 1911 wordt beschouwd als de belangrijkste Kortrijkse neogotische kerk en als één van de belangrijkste voorbeelden van de Sint-Lucasgotiek in Vlaanderen.
De monumentale kerk is een beeldbepalend element en herkenningspunt in de omgeving en vormt het centrum van een rond 1900 aangelegde stadsuitbreiding.

artistieke waarde

Als zijnde het belangrijkste werk in het oeuvre van architect Jules Coomans. Het ontwerp is gebaseerd op het klassieke type van de 13de-eeuwse Scheldegotiek en is geïnspireerd op de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Pamele te Oudenaarde, maar het concept is veel rijker uitgewerkt. De architect heeft hier de ideale kathedraal willen bouwen als synthese van de twee meest prestigieuze kerken van het 13de-eeuwse Vlaanderen: de kerk van Pamele te Oudenaarde en de collegiale (later kathedraal) kerk van Ieper.
De glasramen in de koorkapellen zijn ontworpen en uitgevoerd door het atelier Osterrath (Luik). Dit atelier is veruit het belangrijkste atelier voor glasschilderkunst in Wallonië uit die periode. Het behouden neogotisch meubilair, werd ontworpen voor de kerk door de belangrijkste ateliers uit het begin van de 20ste eeuw:

• Arduinen, neogotische preekstoel van 1911.
  • Kruisweg naar ontwerp van en uitgevoerd door H. De Block (Kortrijk)
  • Pieta naar ontwerp van en uitgevoerd door H. De Block (Kortrijk)
  • Heiligenbeelden in de zijbeuken naar ontwerp van en uitgevoerd door H. De Block (Kortrijk)
  • Gipsen Onze-Lieve-Vrouwbeeld naar ontwerp van en uitgevoerd door H. De Block (Kortrijk)
  • Communiebank en biechtstoelen (arduin met hout) van J. Lelan (Kortrijk).

Sint-Jansplein (Kortrijk)
De Sint-Jan-de-Doperkerk wordt beschouwd als de belangrijkste Kortrijkse neogotische kerk. Het is tevens een meesterwerk van de late of Sint-Lucasneogotiek in Vlaanderen en werd ontworpen door J. Coomans (1871-1937). Ze wordt ontworpen voor een stadsuitbreiding die door architect L. De Geyne geconcipieerd wordt rond 1900. De bevolkingstoename circa 1900 noodzaakt een stadsuitbreiding en het oprichten van een nieuwe parochie (1906). De kerk krijgt een centrale ligging binnen deze stadsuitbreiding; hierdoor wordt het monumentale karakter beklemtoond.

Is de omvattende bescherming van

Orgel parochiekerk Sint-Jan

In de nieuwe Sint-Janskerk, ingewijd in 1911, werd in 1917 op het doksaal een orgel gebouwd door de Kortrijkse orgelbouwer Oscar Anneessens. Het werd in 1968 vervangen door een nieuw orgel van de firma Jos Loncke en Zonen uit Esen; dit instrument werd beganegronds in het koor opgesteld.