Hoeve Oosthove: kapel

Hoeves met omgeving

Beschrijving

De kapel bij de erfoprit naar hoeve Oosthove, gelegen langs de Sint-Elooiswinkelstraat te Ledegem, is beschermd als monument. De omgeving van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht, de hoeve als monument.

Waarden

De kapel bij de erfoprit hoeve Oosthove is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als horend bij de historisch gegroeide constellatie van de hoevegebouwen en erg beeldbepalende inplanting bij de erf oprit.
Als een beter voorbeeld van de landelijke kapellenbouw confer het getoogde poortje tussen pilasters van gesinterde baksteen.

volkskundige waarde

Als uiting van een volkse mariale devotie.

Hoeve Oosthove

Sint-Eloois-Winkelstraat 112 (Ledegem)
De semigesloten hoeve was oorspronkelijk afhankelijk van de Guldenbergabdij te Wevelgem. De afzonderlijke hoevegebouwen bewaren een gaaf laat-18de- of vroeg-19de-eeuws volume en detaillering. Bij de erfoprit bevindt zich een kapel. Lage, verankerde, bakstenen bestanddelen onder licht gebogen zadeldaken rondom een deels gekasseid erf met mestvaalt. Oorspronkelijk rechthoekige omwalling behouden ten zuiden en nog afleesbaar ten westen, oude knotwilgen en -populieren. Ten noordwesten, vijver circa 1778 uitgegraven ten behoeve van veldoven bij de volledige herbouw van de hoeve. Erftoegangen ten noordwesten, en ten zuidwesten tussen bakstenen hekpijlers.