Neoclassicistisch burgerhuis

Woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch burgerhuis met kern opklimmend tot de 16de eeuw.

De burgerwoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een woonhuis met oude kern, weergegeven bij Sanderus, en daterend uit de 16de eeuw of vroeger, hetgeen blijkt uit architecturale elementen zoals de sporenkap met hanebalken en kromstijlgebinte.
Als zijnde een woonhuis met een typische 19de-eeuwse lijstgevel die samen met nummer 4-6 een beeldbepalend geheel vormt in het straatbeeld.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand ingericht als magazijn in 1854, waarbij dit jaartal, de eigenaar en het beroep van de eigenaar met name 'fabricant' vermeld staan in de inscriptie in de deuromlijsting.

Nieuwstraat 2 (Kortrijk)
Breedhuis met boven de deur inscriptie "MASO..ELIE DELCHAMBRE FABRICANT 1854". Uit de sporenkap met kromstijlgebinte, die uiterlijk uit de 16de eeuw stamt, blijkt dat het gebouw een oudere kern heeft.