Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Oosthove: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeves met omgeving

Beschrijving

De omgeving van hoeve Oosthove, gelegen langs de Sint-Elooiswinkelstraat te Ledegem, is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de omliggende landbouwgronden en de poel voor de hoeve. De als monument beschermde hoevegebouwen en de kapel maken geen deel uit van de bescherming.

Waarden

Enkele omliggende weilanden en akkers van hoeve Oosthove zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Als site teruggaand op het foncier van de heerlijkheid Oosthove, als landschappelijk gegeven reeds aangeduid op 18de-eeuws kaartmateriaal.
Als verbindend element tussen de als monumenten beschermde historische erf enerzijds en de poel en de kapel anderzijds.

Is de omvattende bescherming van

Hoeve Oosthove

Sint-Eloois-Winkelstraat 112 (Ledegem)
De semigesloten hoeve was oorspronkelijk afhankelijk van de Guldenbergabdij te Wevelgem. De afzonderlijke hoevegebouwen bewaren een gaaf laat-18de- of vroeg-19de-eeuws volume en detaillering. Bij de erfoprit bevindt zich een kapel. Lage, verankerde, bakstenen bestanddelen onder licht gebogen zadeldaken rondom een deels gekasseid erf met mestvaalt. Oorspronkelijk rechthoekige omwalling behouden ten zuiden en nog afleesbaar ten westen, oude knotwilgen en -populieren. Ten noordwesten, vijver circa 1778 uitgegraven ten behoeve van veldoven bij de volledige herbouw van de hoeve. Erftoegangen ten noordwesten, en ten zuidwesten tussen bakstenen hekpijlers.