Rij van gekoppelde burgerhuizen

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Huizenrij gebouwd op de plaats van een gedeelte van de voormalige textielfabriek Neelemans. De eerste bedrijfsgebouwen van de wolweverij werden opgericht in 1846 door Jean Baptist Neelemans, reeds uitgebreid in de daaropvolgende jaren en toevoeging van een wolspinnerij. In 1898-1906 werd het gebouw aan de straatkant verbouwd tot drie woonhuizen en twee opslagplaatsen. Nu ensemble van vier resterende huizen in eenheidsbebouwing met bepleisterde lijstgevel van twee-en-een-halve bouwlaag onder doorlopend pannen zadeldak.

industrieel-archeologische waarde

Tieltsesteenweg 6-12 (Eeklo)