Aaigemdries

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De Aaigemdries binnen het gelijknamig gehucht te Erpe-Mere is een goed bewaard relict van een gemene en/of gemeentelijke weidegrond ten voordele van de ingezetenen van de gemeente en/of van het gehucht. Deze driessite is vermoedelijk ontstaan tijdens de eerste ontginningen in de middeleeuwen. De landelijke bebouwing rond de “Dries” is steeds sterk bepalend geweest voor zijn oorspronkelijk en huidig karakter en verhoogt in sterke mate de eigenheid van de dries. De nog bewaarde hoeves bevinden zich aan de Landries (nummer 5) en de Aaigemdries (nummer 7). In de onmiddellijke nabijheid van de hoeve Aaigemdries 7 staat, tussen drie linden, een calvarie.

volkskundige waarde

ruimtelijk-structurerende waarde

Aaigemdries

Aaigemdries 7, Landries 5 (Erpe-Mere)

Is de omvattende vaststelling van

Hoeve in U-vorm

Aaigemdries 7 (Erpe-Mere)
De U-vormige hoeve, ten noordwesten van de Dries, staat reeds aangeduid op de Van der Massen-kaart, behorend tot het landboek van Aaigem van 1779-1780. Ze bleef tot een woonhuis beperkt, waarna rond het einde van de 19de eeuw twee stalvleugels werden aangebouwd.