Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden
Openbare en religieuze gebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 10-02-1940 ID: 36
Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.
Dorp (Alveringem)
Langs de witgekalkte kerkhofmuur begeleidt een dubbele bomenrij de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Audomarus. Alle lindebomen zijn gekandelaard en hebben een knothoogte van circa 600 cm. In oorsprong telden de bomenrijen 113 exemplaren, op het moment van de inventarisatie (2008) waren er nog 110 en waren er reeds 3 bomen verdwenen. Het betreft hier een intact en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven. Op postkaarten van begin 20ste eeuw is deze beplanting al aanwezig en zijn de bomen reeds te zien als oude volwassen bomen, de diktegroei van de bomen is blijkbaar in al die tijd niet sterk toegenomen en werd duidelijk beïnvloed door het periodiek snoeien.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Audomarus met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13159 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.