Beschermd monument

Goed Van den Bossche: trompetboom

Beschermd monument van 04-04-1995 tot heden

ID
1316
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1316

Besluiten

Woning Goed Van den Bossche met trompetboom en Japanse noteboom
definitieve beschermingsbesluiten: 04-04-1995  ID: 2835

Beschrijving

De bescherming als monument betreft een gewone trompetboom (Catalpa bignonioides) die zich ten westen van de laatclassicistische herenwoning in het Goed Van den Bossche, het huidige stadspark, bevindt.
Dit domein is een relict van de in 1886-1910 aangelegde botanische privétuin met een uitgebreide dendrologische collectie en is beschermd als stadsgezicht.

In het park is ook nog een Japanse notenboom beschermd als monument.Waarden

De trompetboom (ten westen van de herenwoning) is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

-

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Trompetboom in het stadspark

Dr. J. Geensstraat 34 (Tienen)
De gewone trompetboom (Catalpa bignonioides) bevindt zich ten westen van de laatclassicistische herenwoning in het Goed Van den Bossche, het huidige stadspark. Dit domein is een relict van de in 1886-1910 aangelegde botanische privétuin met een uitgebreide dendrologische collectie.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Hortus Thenensis

Dr. J. Geensstraat 34 (Tienen)
Neoclassicistisch herenhuis met bijgebouwen uit het begin van de 19de eeuw, tussen 1886 en 1910 stelselmatig uitgebreid door Léon Van den Bossche met aanleg van een botanische privétuin, heden stadspark van circa 2 hectare met restanten van de botanische tuin.