Britse militaire begraafplaats Bridge House Cemetery

Beschermd monument van 19-12-2014 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Langemark-Poelkapelle
Deelgemeente Langemark
Straat Roeselarestraat
Locatie Roeselarestraat zonder nummer (Langemark-Poelkapelle)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33040/704.1
  • OW002849

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Bridge House Cemetery

Roeselarestraat zonder nummer, Langemark-Poelkapelle (West-Vlaanderen)

'Bridge House' was de naam van een boerderij ten zuidwesten van de brug over de Steenbeek. Het maakte deel uit van de Duitse tweede linie en werd ingenomen in de avond van 31 juli 1917 (begin van de Derde Slag bij Ieper). De boerderij werd door een aantal eenheden geregeld gebruikt als medische post.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Bridge House Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats inclusief de omheiningsmuur, het Cross of Sacrifice en het ommuurde toegangspad vanaf de Roeselarestraat.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Bridge House Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Begraafplaats die volledig in het teken staat van de Derde Slag bij leper. 'Bridge House' maakte deel uit van de Duitse tweede verdedigingslinie en kon veroverd worden op 31 juli 1917, de eerste dag van de Derde Slag bij leper. De hoeve werd ingericht tot medische post. De 59ste divisie startte met de aanleg van de begraafplaats eind september 1917. Maar liefst 40 van de 45 doden behoorden tot deze divisie. Op één na alle doden zijn omgekomen tussen 26 en 28 september 1917, tijdens de Slag bij Polygoonbos.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Kleine militaire begraafplaats, waarvan zowel het toegangspad als de begraafplaats afgebakend zijn met een breukstenen muur, met gebogen hoeken. De graven behoren tot één perk met centraal het 'Cross of Sacrifice'. Het ontwerp is van de hand van A.J.S. Hutton.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.