Vlaams Huis

Straten met begijnhofpark, herenhuizen, woonhuis, Vlaams Huis, Groeningeabdij en begijnenhuizen

Het Vlaams Huis is beschermd als monument.

Het Vlaams Huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als verenigingslokaal voor de 'Vlaamse Wacht', waarin onder meer belangrijke kunstenaars gegroepeerd waren. In dit pand werden tentoonstellingen van belangrijke Vlaamse kunstenaars gehouden.

Het kan aanzien worden als de belangrijkste vooroorlogse realisatie van Richard Acke.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gesamtkunstwerk waarin architect R. Acke het architecturale op zich nam en zijn broer V. Acke de interieuraankleding, waaronder de nog vrij gaafbewaarde gelagzaal. Dit vooroorlogs pand vormt een vrij sober maar monumentaal genootschapslokaal beïnvloed door de Arts & Crafts en door de vormentaal van Berlage. De architecturale waarde van het pand werd van bij zijn ontstaan erkend, het verscheen in de contemporaine tijdschriften La Cité en de Bouwgids.

Vlaams Huis

Groeningestraat 19 (Kortrijk)
Zogenaamd "Vlaams Huis", zie gevelsteen, van 1912 naar ontwerp van R. Acke (Kortrijk) in opdracht van "de Vlaamsche Wacht van Kortrijk".