Neoclassicistisch herenhuis

Straten met begijnhofpark, herenhuizen, woonhuis, Vlaams Huis, Groeningeabdij en begijnenhuizen

Het neoclassicistisch herenhuis is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een herenhuis met een 19de-eeuwse lijstgevel die een essentiƫle schakel vormt in het gaafbewaarde straatbeeld. De woning heeft een typerend 19de-eeuwse plattegrond met een koetsdoorgang uitgevend op een traphal, waarrond de klassieke opstelling van spreekplaats, salon en eetkamer. Het huis omvat originele interieurelementen onder meer in de koetsdoorgang met gekasseide vloer, wandafwerking met pilasters en beeldennis en marmeren lambrisering; ter hoogte van de monumentale traphal met houten trap is er een marmeren ingelegde vloer en wand met marmerimitatie; tevens zijn de plafonds en schouwmantels in de eetkamer, het salon en de kamers bewaard gebleven.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand dat deel uitmaakte van het 19de-eeuwse 'Waterinstituut' van Dr. Vander Plancke en later omgebouwd werd tot herenhuis.

Groeningestraat 35 (Kortrijk)
Huis met 19de-eeuws uitzicht, maar vermoedelijk met oudere kern. Op 9 mei 1889 bouwvergunning aan weduwe L. Vandorpe-De Bien om de gevel te verbouwen.