Herenhuis

Straten met begijnhofpark, herenhuizen, woonhuis, Vlaams Huis, Groeningeabdij en begijnenhuizen

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als herenhuis typerend voor de levensstijl van een begoede handelaar.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een herenhuis van 1842, dat gaaf bewaard is zowel van buiten als van binnen, en dat geconcipieerd is volgens het enkelhuisplattegrond met koetsdoorgang uitgevend op de traphal enerzijds en op de tuin anderzijds;
De lijstgevel vormt een essentieel element in het gaaf bewaarde straatbeeld van de Groeningestraat dat grotendeels geritmeerd wordt door de opeenvolging van lijstgevels.

artistieke waarde

Als een pand dat een heel rijkelijk interieur omvat geïnspireerd op Franse neostijlen, zoals de neo-Lodewijk XIV -stijl.

Herenhuis

Groeningestraat 36 (Kortrijk)
Herenhuis met 19de-eeuws uitzicht van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Het huis is gelegen op de vroegere grond van de Groeningeabdij, met name de locatie van de brouwerij en de tuin.