Pastorie Sint-Petrusparochie

De pastorie van de Sint-Petrusparochie te Gijverinkhove, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische waarde van de pastorie als volgt werd gemotiveerd: ”als zijnde een representatief voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven - in een goede bouwfysische toestand - pastorie uit de tweede helft van de 18de eeuw in het arrondissement Veurne.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000516, Pastorie en onmiddellijke omgeving, advies KCML (1986).

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

Bellestraat 12 (Alveringem)
Mooi ingeplant ten oosten van de kerk. Gelegen in een nog grotendeels omwalde tuin. Ten westen, toegangspoortje onder luifel. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1775 door middel van muurankers in linker zijgevel. Verankerde, gele baksteenbouw.