Gedenkteken voor Georges Guynemer

Beschermd monument van 01-07-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Langemark-Poelkapelle
Deelgemeente Poelkapelle
Straat Guynemerplein
Locatie Guynemerplein zonder nummer (Langemark-Poelkapelle)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33040/708.1
  • OW002941

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gedenkteken voor Georges Guynemer

Guynemerplein zonder nummer, Langemark-Poelkapelle (West-Vlaanderen)

Zogenaamd "Guynemer-gedenkteken" naar ontwerp van architect J. Hendrickx (Brussel) van 1922 en beeldhouwer Marcel Wolfers. Opgericht op 8 juli 1923 nabij gelijknamig dorpsplein, op de kruising van de Langemarkstraat, de Houthulstseweg, de Brugseweg en de Wallemolenstraat.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het gedenkteken voor de Franse vlieger Georges Guynemer is beschermd als monument.

Waarden

Het gedenkteken voor de Franse vlieger Guynemer is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Gedenkteken ter herinnering aan de Franse vlieger Georges Guynemer, die in het luchtruim boven Poelkapelle neergehaald werd. Het beroep van vlieger sprak tijdens de Eerste Wereldoorlog tot de verbeelding van velen. Wellicht groeide Guynemer uit tot de meest heroïsche luchtoorlogvedette bij de geallieerden. Zijn legendarische status werd gevoed door het feit dat hij omkwam in onduidelijke omstandigheden en zijn stoffelijke resten nooit teruggevonden zijn. In Frankrijk werden voor hem verschillende gedenktekens opgericht.

artistieke waarde

Het gedenkteken is het werk van architect Jean Hendrickx en veelzijdig kunstenaar Marcel Wolfers. Het bestaat uit een hoge massieve sokkel met een basis uit roze graniet en een zuil met zes halfronde zuilen er tegenaan, die naar boven toe versmalt en bekroond wordt door een trommel waarop een bronzen ooievaar is geplaatst. Deze ooievaar, symbool van de escadrille van Guynemer, is met neerwiekende vleugels afgebeeld. Een andere symbolische betekenis behelst de lauwerkrans die opgehangen is aan de kant van het geallieerde front. Tenslotte werd ook de laatste dagorder van Guynemer met de opdracht van de Belgische piloten op het gedenkteken geplaatst.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.
Het gedenkteken, geplaatst op een rotonde, is beeldbepalend in het dorp Poelkapelle. Het vormt nog steeds één van de toeristische trekpleisters in de Westhoek en ligt aan de basis van een lokaal actief Guynemer-comité.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.