Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Pastorie Sint-Petrusparochie met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Pastorie Sint-Petrusparochie

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Petrusparochie met zijn onmiddellijke omgeving te Gijverinkhove, is beschermd als dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde en artistieke waarde van het dorpsgezicht als volgt werden gemotiveerd: ”gezien de gaafheid van de site en omwille van de historische waarde, gezien de grotendeels bewaard gebleven omgrachting en omwille van de artistieke waarde gezien de aanwezigheid van groen- en bomenbestand.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000516, Pastorie en onmiddellijke omgeving, advies KCML (1986).

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de pastorie is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Buxus in pastorietuin

Bellestraat 12 (Alveringem)
De pastorie van de Sint-Petrusparochie ligt in een nog deels omwalde tuin met een aantal opvallende beplantingen. In de tuin staat nog restanten van enkele in vorm gesnoeide buxusboompjes.

Op stam gezette taxus in pastorietuin

De pastorie van de Sint-Petrusparochie ligt in een nog deels omwalde tuin met een aantal opvallende beplantingen. De op stam gezette taxus is er één van.

Opgaande beukenrijen bij kerkhof Gijverinkhove

Pater Walter Oyaertplein (Alveringem)
Het kerkhof is aan de buitenzijde afgeboord met een dubbele bomenrij van beuk. Het is als dreef tevens de toegangsweg naar de achtergelegen beschermde pastoriesite. De boomsoortenkeuze is voor de streek atypisch, doorgaans worden de kerkhoven in de Westhoek beplant met bomenrijen van geleide of gekandelaarde linden.

Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

Mooi ingeplant ten oosten van de kerk. Gelegen in een nog grotendeels omwalde tuin. Ten westen, toegangspoortje onder luifel. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1775 door middel van muurankers in linker zijgevel. Verankerde, gele baksteenbouw.

Vlechthaag van taxus als afsluitingshaag in pastorietuin

De pastorie van de Sint-Petrusparochie ligt in een nog deels omwalde tuin met een aantal opvallende beplantingen. In de tuin staat nog een relict van een uitgegroeide vlechthaag van taxus die als groene afsluiting werd aangeplant.