Herenhuis met koetshuis

Woningen

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch herenhuis met koetshuis in cottagestijl.

Herenhuis met koetshuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een monumentaal 19de-eeuws herenhuis met een uniek koetshuis in Normandische bouwtrant. Het interieur van het koetshuis is rijkelijk uitgevoerd, door o.m. het aanwenden van gekleurde geglazuurde tegels in de troggewelven, de blokverbandschildering op de wanden en cementtegelvloeren; tevens is de olieput voor de wagens bewaard gebleven.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand dat deel uitmaakt van de historiek van de wijk Overleie met name een woonhuis van de eigenaar van een olieklaarderij.
Het koetshuis van 1910 benadrukt de rol van paard en koets voor de rijke burgerij in het begin van de 20ste eeuw. Het koetshuis is opgebouwd als een statussymbool en refereert naar de Normandische architectuur.

Overleiestraat 3 (Kortrijk)
Imposant herenhuis met 19de-eeuws parement. Sinds het midden van de 19de eeuw aangepast tot een fabriek waar olie vervaardigd wordt. De neoclassicistische voorgevel wordt in 1874 herbouwd naar ontwerp van Deseyn, maar volgens kadastrale gegevens blijkt het huis volledig herbouwd te zijn. In 1912 vinden grote verbouwingswerken plaats in opdracht van R. Vercruysse, waarbij onder meer een magazijn wordt afgebroken en vervangen door het huidige, opvallende koetshuis in cottagestijl.