Tuinwijk Herryville met velodroom

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De tuinwijk werd in 1927 gebouwd voor het kaderpersoneel van de elektriciteitscentrale, opgericht in 1913 aan de Langerbruggekaai te Gent, naar ontwerp van architect E. Dhuicque. In de as van de toegangspoort, staat centraal een kantine en voorts in de elkaar in T-vorm snijdende straten acht merendeels tweegezinswoningen met tuin. In de onmiddellijke omgeving liet directeur Herry in 1929 een velodroom bouwen voor de wielertoeristenclub van de werknemers van de centrale. De betonnen velodroom werd eveneens gebouwd naar ontwerp van E. Dhuicque.

stedenbouwkundige waarde

Tuinwijk 1-10, 11-13 (Evergem)