Samenstel van herenhuizen

Geografisch pakket Bellegem

Beschrijving

Het samenstel van herenhuizen is beschermd als monument. De bescherming omvat twee naast elkaar gelegen herenhuizen.

De twee herenhuizen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde twee herenhuizen aan de Bellegemsestraat met een beeldbepalende ligging bij het binnenrijden van Bellegem.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde twee kenmerkende vorbeelden van 19de-eeuwse architectuur met typerende strakke horizontaliserende gevelindeling en nummer 80 met typisch gevelparement met schelpberaping. Beide herenhuizen behielden hun indeling, het zijn kenmerkende voorbeelden van interieurs met een dubbelhuisplattegrond. Het herenhuis met nummer 80 heeft een gaaf bewaard interieur met onder meer moulures en marmerimitaties;
Als zijnde een sprekend ensemble gevormd door twee herenhuizen, waarvan de ontstaansgeschiedenis nauw met elkaar verbonden is. Beide woningen werden door dezelfde notarisfamilie opgetrokken.

Is de omvattende bescherming van

Herenhuis

Bellegemsestraat 84 (Kortrijk)
Herenhuis opgetrokken in 1884. In de jaren 1920 in gebruik als postkantoor van de gemeente. Voortuin, aan de straat afgezet door bakstenen muurtje.

Herenhuis Les Ombreuses

Bellegemsestraat 80 (Kortrijk)
Woning opgetrokken in 1871 als een huis met stallingen. In 1931 wordt het volume opgedeeld. De dienstwoning of conciërgewoning met wagenhuis en stallingen wordt een afzonderlijk volume. In 1987 worden beide volumes opnieuw samengevoegd.