Beschermd monument

Herenhuis met conciërgewoning en weverij

Beschermd monument van 15-10-2003 tot heden

ID
13186
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13186

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 15-10-2003  ID: 4099

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch herenhuis met aanpalende conciërgewoning, en achterliggend koetshuis en de eerste weefzaal van de voormalige weverij.Waarden

Het herenhuis met conciërgewoning, koetshuis en eerste weefzaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als een herenhuis met 18de- en 19de-eeuwse interieurelementen dat in kern echter ouder is. Het meest opvallend zijn de gevel en het merkwaardige Louis-Philippe interieur, met onder meer grotendeels bewaarde indeling, plafonds, wandbekleding, vloerbekleding, schouwen, trap en houtwerk. Ook monumentaal U-vormige aanleg van de tuingevel met bordestrap gevat tussen twee leeuwen.

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde de oudste zaal van een weverij uit het laatste kwart van de 19de eeuw met fabrieksruimte voor de weefgetouwen, met zaagtanddak en gietijzeren kolommen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een vroegere weverij met conciërgewoning die de sociaal-economische band met het woonhuis vormt. Het geheel duidt ook op het belang van de textielindustrie gedurende de Kortrijkse geschiedenis.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis met conciërgewoning en weverij

Overleiestraat 15-17, zonder nummer (Kortrijk)
* Overleiestraat nr. 15 A-17. Imposant herenhuis met bijhorende conciergewoning en dieper in gelegen voormalige textielfabriek. Beschermd als monument bij M.B. van 15.10.2003. Volgens Cierkens (1822) en primitief kadasterplan (1835) dubbelhuis met bordes aan voordeur en U-vormige plattegrond, gevolgd door terras met trapje naar lager gelegen tuin. In 1850 laat weduwe L. Vanoutryve-Delacr