Perrebrouckkapel

Geografisch pakket Bellegem

De Perrebrouckkapel is beschermd als monument.

Waarden

De veldkapel, gelegen bij de erfoprit van de hoeve zogenaamd Te Perrebroeck, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaarde veldkapel, daterend uit 1927 met wandbeschildering, getypeerd door verzorgd materiaalgebruik, waaronder leien en rode baksteen afgewisseld met arduin.

volkskundige waarde

Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een wegkapel, gebouwd in 1927 op privé-initiatief van Zulma Octavie Libberecht. De kapel is een getuige van volksdevotie, meer bepaald van het gebruik om nabij de hofsteden een kapel op te richten uit dankbaarheid en/of om de site van onheil te vrijwaren.

Perrebrouckkapel

Grotestraat 2 (Kortrijk)
Kapel van 1927, vermoedelijk opgetrokken op de plaats waar voorheen een sterk vervallen bedehuisje stond op initiatief van Zulma Octavie Libberecht (1881-1948), zuster van Aloïs Libberecht, uitbater van de hoeve van 1878 tot 1948. Bedehuisje op rechthoekige plattegrond, toegewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, van rode baksteen onder leien zadeldak bekroond met ijzeren kruis.