Boerenarbeiderswoning met Klijtkapel

Geografisch pakket Bellegem

Beschrijving

De boerenarbeiderswoning met ingewerkte kapel, de zogenaamde Klijtkapel of Drievuldigheidskapel, is beschermd als monument.

Waarden

Het boerenarbeidershuis met ingewerkte kapel, de zogenaamde Klijtkapel of Drievuldigheidskapel, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde één van de oudst bekende kapelletjes van de gemeente BelIegem. Het kapelletje werd vermoedelijk opgetrokken in de loop van de 17de eeuw. De kapel wordt als losstaand volume voor het eerst afgebeeld op een kaart van 1724.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een vrij zeldzaam voorbeeld van een woonhuis met in de rechterzijgevel een ingebouwde kapel;
Als zijnde een typisch voorbeeld van een 19de-eeuws arbeidershuisje met kenmerkende voutekamers aan de achtergevel. Het interieur is gaaf bewaard, met onder meer een Vlaamse haard en roostering met moer- en kinderbalken.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een regelmatig bezochte gebedsplaats met beeldbepalende ligging aan het kruispunt van de Kreupelstraat en het Laatste Oordje. De kapel is een tastbare uiting van de christelijke geloofsovertuiging en aldus ontegensprekelijk verbonden met onze Vlaamse cultuurhistorische traditie.

Kreupelstraat 67 (Kortrijk)
Laag boerenarbeidershuis met 19de-eeuws uitzicht met ingebouwde "Klijtkapel".