Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid met ommuurde tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 08-06-1985 tot heden
ID: 13194   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13194

Besluiten

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 08-06-1985  ID: 2050

Beschrijving

De bescherming omvat de reeds als monument beschermde bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid met de ommuurde tuin.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de volkskundige waarde en artistieke waarde van het dorpsgezicht als volgt werd gemotiveerd: "Volkskundige waarde, gezien de aanwezigheid van zeven ommegangkapelletjes (1948), voorstellend de Zeven Wee├źn van Christus; artistieke waarde, gezien de aanwezigheid van een groenbestand met onder meer een taxushaag."

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000484, Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid en omgeving, advies KCML (1985).

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

-

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat zonder nummer (Alveringem)
Geori├źnteerd bedehuis (nok parallel aan de straat) midden kleine tuin, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje. Herstellingswerken (onder meer portaal) in 1948-1970 volgens advies van M. English (Brugge) en architect Arthur Degeyter (Sint Andries). Binnen restauratie op iniatief van Zeer Eerwaarde Heer L. Vanheule, in 1970.