Brouwerij Facon

Geografisch pakket Bellegem

Beschrijving

De brouwerij Facon is beschermd als monument. De bescherming omvat de brouwerswoning, oude brouwzaal en opslagruimte van de brouwerij.

Waarden

De brouwerij Facon met brouwerswoning, oude brouwzaal en opslagruimte, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een vrij gaaf bewaard en typisch voorbeeld van een brouwerswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De opdrachtgever wilde met de bouw van de woning zijn status als brouwer benadrukken. De familie Facon speelde een vooraanstaande rol in de politieke geschiedenis van Bellegem. Aurel Facon, de zoon van de stichter was naast brouwer, burgemeester van de gemeente;
Tevens betreft het de oudste nog resterende familie brouwerij van tal van brouwerijen die zich te Bellegem bevonden en die dit dorp kenmerkten.

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde een voorbeeld van een karakteristieke dorpsbrouwerij met brouwzaal die de kenmerken draagt van de periode vóór en rond 1900, met onder meer de van gemetste haarden voorziene koperen brouwketels, de gietijzeren roerkuip en de duidelijke restanten van de aandrijving door een rosmolen (te beschouwen als een uitzonderlijk bewaard kenmerk) die later werd vervangen door een elektrische aandrijving. Tevens worden recentere ontwikkelingen op het brouwtechnische vlak geïllustreerd door de aanwezigheid van koelgroepen (ammoniak-compressoren) die het tijdens de Eerste Wereldoorlog door de bezetter weggehaalde koperen koelschip moesten vervangen.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typische brouwerswoning, opgetrokken in 1887 in opdracht van Allard Victor Facon. Typerend is het blokvormige, evenwichtig opgebouwde volume, de panelenfries en de licht vooruitspringende deurtravee;
Als zijnde een woonhuis met kenmerkende dubbelhuisplattegrond en omwille van het gaaf bewaarde interieur, met de marmeren schouwmantels waarvan één met ingewerkt haardscherm, de bepleisterde plafonds met lijstwerk en de gang met gecanneleerde pilasters voorzien van Corinthisch kapiteel.

Brouwerij Facon

Kwabrugstraat 23 (Kortrijk)
Complex bestaande uit brouwerswoning, oude brouwzaal, opslagruimte en brouwtoren (vermoedelijk voormalige mouteest). Brouwerij, in oorsprong Damberd-Facon gesticht in 1874 door Allard-Victor Facon. Zijn zoon Aurel Facon, tevens burgemeester van Bellegem was beheerder tot 1934. Thans wordt de brouwerij nog steeds uitgebaat door leden van de familie Facon.