Hoeve Hof van Mortagne: kapel

Geografisch pakket Bellegem

Beschrijving

De zogenaamde Montagne kapel, gelegen tegenover de erfoprit van de hoeve het Hof Van Mortagne, is beschermd als monument.

Waarden

De zogenaamde Montagne kapel, gelegen tegenover de erfoprit van de hoeve het Hof Van Mortagne, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een gebetonneerde wegkapel met octogonaal grondplan, waardoor het bedehuisje zich onderscheidt van de traditionele kapelbouw. Opmerkzaam is tevens het baldakijnvormig zinken dak met franjes.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een kapel met een beeldbepalende ligging op het kruispunt van wegen met name van de Kwabrugstraat en de Steenlandermeers.

volkskundige waarde

Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een wegkapel opgebouwd om de geesten die rondzwierven op het Hof van Mortagne te bezweren.

Hof van Mortagne en Mortagnekapel

Kwabrugstraat 100 (Kortrijk)
Historische hoeve "Hof van Mortagne". Voor het eerst vermeld in een oorkonde van de stad Brugge van 1337 als foncier van de gelijknamige heerlijkheid te Bellegem. Voormalig tweeledig geheel bestaande uit een opperhof met mote en rijk uitgebouwde herenwoning en een neerhof met de hoevegebouwen. Eertijds gesloten hoeve, alsdusdanig aangeduid bij Ferraris (1770-1178) en op de Atlas der Buurtwegen (1843).