Beschermd monument

Hoeve Oud Hof van Bellegem: kapel met lindebomen

Beschermd monument van tot heden

ID
13201
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13201

Besluiten

Geografisch pakket Bellegem
definitieve beschermingsbesluiten: 30-04-2004  ID: 4238

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De veldkapel en de drie lindebomen, gelegen bij de erfoprit van de hoeve Oud Hof van Bellegem, zijn beschermd als monument.



Waarden

De veldkapel en de drie lindebomen, gelegen bij de erfoprit van de hoeve Oud Hof van Bellegem, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaafbewaarde kapel, daterend uit 1905 (zie mutatieschets), getypeerd door verzorgd materiaalgebruik, waaronder rode en gesinterde baksteen;
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een wegkapel beschaduwd door drie lindebomen die deel uitmaken van de intrinsieke waarde van de kapel.

volkskundige waarde

Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een wegkapel, gebouwd in 1905 op privé-initiatief van de weduwe van Alfonse Maximiliaan de Thibault de Boesinghe ter nagedachtenis van de gerechtsactiviteiten die er vroeger plaatsvonden.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Hoeve Oud Hof van Bellegem met kapel en lindes

Leuzestraat 60 (Kortrijk)
Historische hoeve met eerste vermelding op een kaart van 1626 als Lant van Oudt Hof van Belleghem. Eertijds omwalde hoeve bestaande uit een motte met opper- en neerhof en samengesteld uit losse bestanddelen, Evolutie naar open hoeve met vierkante opstelling. Heden gesloten vierkantshoeve met open ingang. Hoeve bestaande uit rode bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken voornamelijk uit de 19de eeuw. Kapel, heden beschaduwd door twee linden, gelegen bij de erfoprit.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.