Kapel

Geografisch pakket Bellegem

De kapel is beschermd als monument.

Waarden

De veldkapel, gelegen tegenover de erfoprit van de hoeve Kleine Steenlander, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een wegkapel met een octogonaal grondplan. De kapel onderscheidt zich door haar plattegrond van de traditionele kapelbouw.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een kapel met een beeldbepalende ligging op een kruispunt van wegen met name het Ooievaarsnest en de Kwademeers. De kapel vormt een visueel baken in het landschap. De kapel is een getuige van volksdevotie, meer bepaald van het gebruik om nabij de hofsteden een kapel op te richten uit dankbaarheid en/of om de site van onheil te vrijwaren.

Kapel

Ooievaarsnest (Kortrijk)
Kapel, opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw. Eenvoudig bakstenen bedehuisje, gecementeerd en met schijnvoegen afgewerkt. Kapel op achthoekig grondplan met groenbeschilderd zinken puntdak bekroond met ijzeren kruis.