Kapel bij Kapelhoeve

Geografisch pakket Bellegem

De veldkapel, gelegen aan de ingang van de zogenaamde Kapelhoeve, is beschermd als monument.

Waarden

De veldkapel, gelegen aan de ingang van de zogenaamde Kapelhoeve, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaarde kapel, daterend uit 1877 (zie inscriptie in marmeren plaat voor altaar), getypeerd door verzorgd materiaalgebruik, waaronder zink en rode baksteen;
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een veldkapel met rechthoekige plattegrond en driezijdige apsis.

volkskundige waarde

Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een veldkapel, gebouwd in 1877 op privé-initiatief van de familie Vandenbulcke ter ere van de heilige Antonius van Padua. De kapel is een getuige van volksdevotie, meer bepaald van het gebruik om nabij de hofsteden een kapel op te richten uit dankbaarheid en/of om de site van onheil te vrijwaren.

Perykelstraat 20 (Kortrijk)
Kapel, toegewijd aan de heilige Antonius, gelegen bij de erfoprit van de zogenaamde Kapelhoeve.