Wegkruis Sissens Jaegers kruis

Geografisch pakket Bellegem

Het wegkruis, genaamd Sissens Jaegers kruis, is beschermd als monument.

Het kruisbeeld is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een kruisbeeld, opgericht in 1877 als afweermiddel tegen onweer. Het is een gekend kruisbeeld in de streek, dat voornamelijk tijdens de meimaand nog druk bezocht wordt.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een decoratief uitgewerkt gietijzeren kruis zogenaamd Sissens Jaegers kruis, Kruis van 't Laatste Oardje of Hagelkruis met neogotische inslag opgericht in 1877; Opvallend is de aandacht die besteed werd aan de uitwerking en de detaillering onder meer in de sokkel met cherubijntje, de uitbeelding van de drie Goddelijke deugden en de voorstelling van hondjes ter hoogte van de aanzet van de kruisarmen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een kruisbeeld, ingeplant op een kruispunt van wegen, met name de Perykelstraat en de Klijthofstraat, het kruisbeeld vormt als dusdanig een herkenbaar en typerend punt in het landschap.

Perykelstraat (Kortrijk)
Kruisbeeld "Sissens Jaegers kruis", "Kruis van 't Laatste Oordje" of "Hagelkruis" opgericht in 1877 als afweermiddel tegen onweer. Gietijzeren kruis op sokkel van baksteen en grijsbeschilderde arduin met opschrift "Heer Jesus Bermhertigheid / 3 mei 1877 / 100 dagen aflaat".