Priorij van de beggarden

Priorij van de beggarden met ommuurde tuin

De bescherming als monument betreft de voormalige priorij van de beggarden.

Waarden

De voormalige priorij van de beggarden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als 18de-eeuwse priorij, gebouwd ten plaatse van het circa 1276 gebouwde Beggardenklooster, ten zuiden van de eerste omwalling in de onmiddellijke omgeving van de Gete en de Mene.

artistieke waarde

Als een gaaf bewaard voorbeeld van een uit de tweede helft van de 18de eeuw daterende priorij in de vorm van een ruim, classicistisch opgevat breedhuis in bak- en kalkzandsteen met schilddak en een driehoekige frontonbekroning en een verzorgde Louis XV-geïnspireerde binneninrichting.

Beggaardenstraat 18-24 (Tienen)
De classicistische priorij, opgetrokken op de plaats van het circa 1276 gebouwde beggardenklooster, vormt het enige overblijfsel van vroegere, uitgestrekte kloosterdomein.