Pastorie: uitbreiding

Pastorie: rechtertravee onder schilddak

Het betreft een uitbreiding van de bescherming als monument van de 18de-eeuwse pastorie.
De voormalige pastorie werd beschermd als monument bij Koninklijk Besluit van 30 april 2004. De bescherming omvat de 18de-eeuwse pastorie en een restant van de omwalling.
Door een administratieve fout werd de rechtertravee oorspronkelijk niet mee beschermd. Deze travee is een deel van de voormalige pastorie, maar heeft een ander perceelnummer dan de vier andere traveeën. Bij Koninklijk Besluit van 16 december 2004 werd deze vergissing rechtgezet en werd ook de aansluitende rechtertravee beschermd als monument.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier [DW002339], Bellegem: uitbreiding bescherming pastorie (2004).

Waarden

De rechtertravee onder schilddak van de voormalige pastorie, uitbreiding van de reeds beschermde voormalige pastorie met restant van de omwalling, is beschermd monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief voorbeeld van een pastorie uit het einde van de 18de eeuw, gelegen in een landelijke gemeente. Typisch is de dubbelhuisplattegrond en de traditionele opbouw met vijf traveeën, twee bouwlagen en twee aanbouwsels;
Als zijnde een pastorie met deels bewaarde omwalling. De deels omgrachte site verwijst naar de oudere perceelssituatie.

historische waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van een pastorie, opgetrokken in het laatste kwart van de 18de eeuw als rechtstreeks gevolg van de uitvaardiging van de seculiere wet door keizerin Maria-Theresia op 25 september 1769. Deze wet verplichtte de lokale tiendenheffers om in te staan voor de huisvesting van de dorpspastoor en het onderhoud van zijn woning.

artistieke waarde

Als zijnde een pastorie waarvan het interieur grotendeels de 18de-eeuwse rococo-aankleding behield en als dusdanig representatief is voor de 18de-eeuwse wooncultuur, zie rijk uitgewerkte bisschopskamer (stucwerk op plafond en schouw). Zeldzaam in het interieur is tevens de 18de-eeuwse houten bordes trap met rococovormgeving namelijk de vlak afgewerkte balusters met coquilles.

Pastorie met bijgebouwen en omwalling

Processiestraat 33 (Kortrijk)
Voormalige pastorie met deels bewaarde omwalling, thans in gebruik als woonhuis. De pastorie wordt vermoedelijk op het einde van de 18de eeuw opgetrokken. Ze staat niet afgebeeld op de Ferarriskaart (1770-1778). Op een oudere, niet gedateerde kaart staat ze afgebeeld als een versterkte, omwalde vesting. De wal werd doorbroken door een poortgebouw met ophaalbrug. Op het perceel, dat toen heel de hoek tussen de Processie- en Priesteragestraat innam staan nog twee kleinere gebouwen afgebeeld. De pastorie wordt als dusdanig ook afgebeeld op het primitief plan van het kadaster (1835) en de Atlas der Buurtwegen (1843).