Miljoenenkwartier

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Het Miljoenenkwartier is een residentiële wijk die tijdens het interbellum werd ontwikkeld op de gronden van de Wereldtentoonstelling van 1913. Vooral de gegoede burgerij bouwde hier en de wijk werd een staalkaart van de toen gangbare bouwstijlen.

Miljoenenkwartier

Achilles Musschestraat, Congreslaan, Diksmuidestraat, Fleurusstraat, Jemappesstraat, Kortrijksesteenweg, Krijgslaan, Onafhankelijkheidslaan, Paul de Smet de Naeyerplein, Sint-Pietersaalststraat, Vaderlandstraat, Vrijheidslaan, Woeringenstraat (Gent)

Is de omvattende vaststelling van

Burgerhuis naar ontwerp van Ch. Hoge

Krijgslaan 193 (Gent)
Rijhuis met voortuintje, vier bouwlagen en plat dak, daterend van 1927, naar ontwerp van architect Ch. Hoge.

Burgerhuizen ontworpen door Ch. Hoge

Krijgslaan 195-197 (Gent)
Twee rijhuizen met voortuintje in neorococostijl naar ontwerp van architect Ch. Hoge, van 1926. Bak- en natuurstenen gevels van twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak.

Dokterswoning De Stella

Krijgslaan 159-161 (Gent)
Geschilderd bakstenen hoekpand gelegen langs de Krijgslaan. Het huis werd opgetrokken voor dokter De Stella in 1932 door Paul Monnier in cottagestijl. Het pand telt langs de krijgslaan drie ongelijke traveeën over twee bouwlagen onder een mansardedak.

Meergezinswoning ontworpen door Marc Neerman

Krijgslaan 185-191 (Gent)
Opvallende, gedeeltelijk vrijstaande meergezinswoning met voortuin gebouwd in nieuwe zakelijkheid door architect M. Neerman, in 1936. Strak kubistisch gebouw van gele baksteen met vier bouwlagen en plat dak.

Modernistisch burgerhuis

Woeringenstraat 101 (Gent)
Rijhuis in zakelijke baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect E. De Nil, van 1931. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën met drie bouwlagen en zadeldak.

Villa Elegeert

Sint-Pietersaalststraat 175 (Gent)
Villa in cottagestijl, opgetrokken naar ontwerp van architect Jean De Smet in 1928 en gelegen in een omringende tuin, afgesloten door een art-decohek.

Villa Jules Hamers

Krijgslaan 102 (Gent)
Alleenstaande villa met omringende tuin afgesloten door een ijzeren hek op gemetselde stoel, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect Fel. Bilsen van 1926. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder spel van zadeldaken met dakkapellen in imitatievakwerkbouw.

Villa ontworpen door Guillaume Monnier

Krijgslaan 179 (Gent)
Alleenstaande villa met omringende tuin, volgens archiefstukken daterend van 1928 en gesigneerd G. Monnier, architect. Gebouw op vierkante plattegrond met twee bouwlagen onder schilddak.

Villa ontworpen door Jules Lippens

Krijgslaan 169, Vrijheidslaan 2 (Gent)
Dubbele villa op de hoek van de Krijgslaan met de Vrijheidslaan gebouwd in een zuivere baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect J. Lippens in 1931.

Villa ontworpen door Van Autryve Frères

Krijgslaan 181 (Gent)
Monumentale villa met omringende tuin afgesloten door smeedijzeren hekken tussen gemetselde pijlertjes. Overwegend bakstenen gebouw aansluitend bij de Amsterdamse School en de Hollandse villabouw, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van de aannemers Van Autryve Frères, van 1928.