Herenhuis van 1806

Woningen

De bescherming als monument omvat het herenhuis uit 1806.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een herenhuis uit 1806 met imposante empiregevel, geritmeerd door kolossale pilasters. In Kortrijk zijn de empiregevels vrij schaars bewaard gebleven, deze gevel is bovendien uniek door zijn monumentaliteit.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een monumentaal herenhuis gebouwd in opdracht van baron F.-L. Triest, dat geldt als voorbeeld van een begin 19de-eeuwse woning van de adel in de oude stadswijk Overleie.

Herenhuis van 1806

Overleiestraat 57-59 (Kortrijk)
In oorsprong herenhuis van 1806 gebouwd in opdracht van baron F.-L. Triest met monumentale empiregevel. Volgens C. Cierkens en primitief kadaster van circa 1835 rechthoekig volume aan straatzijde waarachter links kleine koer en centraal grote binnenkoer met afgeronde hoeken, op primitief kadasterplan reeds opgesplitst in twee percelen.