Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis uit 1889, een reconstructie in neo-Vlaamserenaissance-stijl van een gevel uit 1573.

Het burgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een typische neo-Vlaamserenaissancegevel waarvan het ontwerp gebaseerd is op de oude 16de-eeuwse gevel, maar rijkelijker werd uitgewerkt. Deze tendens om gevels op een historiserende en meer decoratieve wijze uit te werken is vooral populair tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw. De jaarankers 1573, zijn de restanten van de oudste gedateerde gevel te Kortrijk.
Als zijnde een opvallende gevel in het straatbeeld door het rijke materiaalgebruik en de decoratief uitgewerkte boogvelden met hoog-reliëfs van de Kortrijkse beeldhouwer Valère Dupont.
Omwille van de behouden laat 16de-eeuwse kelder met bakstenen tongewelf, als getuige van de oudere kern van de woning.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde interessant omwille van het rijke interieur als getuige van de wooncultuur rond 1900. Het comfort, cf. de verwarmingsrooster, speelt een grote rol in het eind 19de-eeuwse woonhuis.
Als zijnde het geboortehuis van minister Jules Vanden Peereboom (1843-1917).

Rijselsestraat 20 (Kortrijk)
Gereconstrueerde burgerwoning van 1889 zie inscriptie RESTAURATA ANNO 1889, dat de oorspronkelijke 16de-eeuwse woning vervangt zie behouden jaarankers 1573.