Herenhuis

Woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis op de hoek van de Rijselsestraat en de Heilige-Geeststraat.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een beeldbepalend hoekpand met imposante 19de-eeuwse gevel die in 1865 werd verhoogd met één verdieping.
Als zijnde een representatief voorbeeld van een neoclassicistische lijstgevel met bepleisterd en witgeschilderd parement, aansluitend bij de in zwang zijnde Franse bouwstijlen en kenmerkend voor de stedelijke architectuur te Kortrijk en Vlaanderen uit die periode.
Als zijnde één van de laatste bepleisterde lijstgevels in het straatbeeld van de Rijselsestraat, het straatbeeld werd tot in het midden van de 20ste eeuw bepaald door (neo)classicistische lijstgevels en enkele trapgevels.

sociaal-culturele waarde

De gevel veruitwendigt de sociale status van de opdrachtgever, die zich vestigt in één van de hoofdstraten en het commerciële centrum van de stad.

Herenhuis

Rijselsestraat 24 (Kortrijk)
Onderkelderd enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit het laatste kwart van de 19de eeuw.