Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Donkere Poort, Sastehuis, brouwerij en spinnerij met omgeving

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
132291
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/132291

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 01-06-2023  ID: 15002

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het stadsgezicht omvat het eind 15de-, begin 16de-eeuwse poortgebouw Donkere Poort van het voormalige Prinsenhof, de brouwerij Gebroeders Vanden Berghe, katoenspinnerij Vanden Broecke-Grenier, architectenwoning J. Colin en enkele burgerhuizen en stadswoningen.

Waarden

architecturale waarde

-

industrieel-archeologische waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Donkere Poort, Sastehuis, brouwerij en spinnerij met omgeving

Bachtenwalle, Creesersweg, Hof ten Walle, Lodewijk van Malestraat, Prinsenhof, Prinsenhofplein, Rabotstraat, Sanderswal (Gent)
Het stadsgezicht omvat het eind 15de-, begin 16de-eeuwse poortgebouw Donkere Poort van het voormalige Prinsenhof, de brouwerij Gebroeders Vanden Berghe, katoenspinnerij Vanden Broecke-Grenier, architectenwoning J. Colin en enkele burgerhuizen en stadswoningen.

Is de omvattende vaststelling van

Burgerhuis en poort

Prinsenhof 52 (Gent)
Bepleisterde muur met afgeschuinde kanten en schamppalen, smal getralied venster links, recht afgedekt. Daarachter geplaveide toegangsweg met links een woning en achteraan, uitziend op de Lieve, gebouwen afkomstig van de uitbreidingen der Brouwerij Fiévé-Legers na 1870. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak met gecementeerde 19de-eeuwse lijstgevel.


Donkere Poort, Sastehuis en Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe

Bachtenwalle 10, Prinsenhof 54-56, 141 (Gent)
Van het grootse omwalde en ommuurde kasteel Prinsenhof, dat in de loop van 14de-16de eeuw gegroeid was uit het verdwenen Hof ten Walle, rest slechts één van de drie poorten die toegang verleenden tot het voorhof, namelijk de Donkere Poort. Poortgebouw uit 15de-16de eeuw. Haaks en aansluitend herenhuis, zogenaamd Sastehuis, bij de binnengevel van de Donkere Poort circa 1750 opgetrokken op oudere overwelfde kelders. Voorts rechts van de poort voormalige brouwerij van twee bouwlagen, met stallen en koetshuizen op begane grond, opgericht begin 19de eeuw als Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe.


Herenhuis ontworpen door J.F. Colin

Prinsenhof 113-139 (Gent)
Deze imposante woning werd in 1791 opgetrokken door meester timmerman en schrijnwerker Joachim Frans Colin. In dit pand werden enkele oudere Prinsenhofresten geïntegreerd. Het gebouw is een typische laat 18de-eeuwse herenwoning met een hoge lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen.


Hoekhuis

Prinsenhof 111 (Gent)
Onderkelderd hoekhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak, volgens archiefstukken opgetrokken in 1791. Derde bouwlaag en art-decogetinte cementering van voorgevel daterend uit eerste kwart 20ste eeuw.


Katoenspinnerij Vanden Broecke-Grenier

Hof ten Walle 1-2 (Gent)
Voormalige katoenspinnerij Vanden Broecke-Grenier, ontstaan circa 1825, en vanaf 1850-1851 spinnerij en weverij; sedert het einde van de 19e eeuw in handen van de textielfamilie Van Acker-Vanden Broecke en omstreeks 1895-96 kreeg het bedrijf het huidige uitzicht, waaronder het stoommachinehuis en ketelhuis. De oudste bewaarde constructie betreft de vierkante met ijzeren banden versterkte fabrieksschouw uit 1850.


Stadswoning

Prinsenhof 44 (Gent)
Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, volgens archiefstukken van 1782 en aansluitend bij de bebouwing van het Prinsenhofplein.


Stadswoningen

Prinsenhof 46-50 (Gent)
Een dubbel- en twee enkelhuizen van respectievelijk drie en twee traveeën, drie bouwlagen, onder zadeldak, van circa 1900.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Donkere Poort, Sastehuis, brouwerij en spinnerij met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/132291 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.