Patershol

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Het Patershol is een klein maar dichtbebouwd stadsgebied in de schaduw van het Gravensteen. De wijk wordt gekenmerkt door enkele grote, religieuze ensembles, luxueuze herenhuizen en voornamelijk veel middeleeuwse stadswoningen.

stedenbouwkundige waarde

Patershol

Ballenstraat, Corduwaniersstraat, Drongenhof, Geldmunt, Haringsteeg, Hertogstraat, Kaatsspelplein, Kalversteeg, Karmelietenstraat, Kleine Vismarkt, Kraanlei, Lange Steenstraat, Oudburg, Plotersgracht, Rodekoningstraat, Sint-Veerleplein, Sluizeken, Sluizekenkaai, Sluizekenstraat, Trommelstraat, Vrouwebroersstraat, Zeugsteeg, Zuivelbrugstraat, Zwaanstraat (Gent)

Is de omvattende vaststelling van

Barokpoort

Sint-Veerleplein (Gent)
Zandstenen barokpoortje, vermoedelijk voormalige toegang tot het gesticht voor weesjongens op Bisdomplein, later overgebracht naar het Museum voor Stenen Voorwerpen en circa 1913 hier geplaatst als achterpoortje van een huis aan de Kraanlei. Daterend van de tweede helft van de 17de eeuw.

Sint-Veerleplein 12 (Gent)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak, uit de 16de eeuw. Voorgevel met in- en uitgezwenkte top in traditionele bak- en zandsteenbouw.

Sluizeken 11 (Gent)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, uit eerste kwart 20ste eeuw. Lijstgevel van wit geglazuurde baksteen horizontaal geleed door arduinen banden.

Burgerhuis 't Gauden Hant

Kleine Vismarkt 8 (Gent)
Smal hoekhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, daterend uit de eerste helft van de 17de eeuw. Bak- en zandstenen voorgevel met dubbelhuisopstand en in- en uitgezwenkte top. Zijgevel van vier traveeën met bakstenen lijstgevel. Gedeeltelijk gerestaureerd in 1890, waarbij de geveltop volledig gereconstrueerd werd.

Burgerhuis 't Groen Cruys

Kleine Vismarkt 6 (Gent)
Huis van zes traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak en eertijds gedateerd 1614 op gesculpteerde reliëfs in boogvelden van bovenverdieping. Voorgevel gerestaureerd in 1890, begane grond gewijzigd in de 20ste eeuw. Lijstgevel opgetrokken uit baksteen met gebruik van zandsteen voor de hoekblokken, penanten, speklagen en markerende waterlijsten. Gedeeltelijk bewaarde zijtrapgevel.

Burgerhuis met achterhuis

Sluizeken 31-34 (Gent)
Ruim diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw, met gerestaureerde trapgevel in traditionele bak- en zandsteenstijl. Achterbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder een naar de nok toe versmallend zadeldak, uit de 17de eeuw.

Sluizeken 30, 30A-D (Gent)
Onderkelderd diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak met achterpuntgevel, uit de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw. Achterbouw van drie traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, met links aandak, uit de 16de tot 17de eeuw.

Burgerhuis met eclectische lijstgevel

Sluizeken 9 (Gent)
Onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak met links een kleine dakkapel met schilddak, volgens archiefstukken van 1902 naar ontwerp van architect J.G. Semey.

Burgerhuis met trapgevel

Sint-Veerleplein 13 (Gent)
Huis met trapgevel met 5 trappen + topstuk, twee traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, uit de 17de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenbouw waarbij de Balegemse zandsteen bij restauratie vervangen werd door Franse steen.

Gildehuis Wijnschroedershuis

Kleine Vismarkt 2-4, Kraanlei 2 (Gent)
Oud gildehuis der Wijnschroeders of Kraankinderen midden 18de eeuw deels gesloopt en na verbreding van de Kraanlei in 1755 heropgebouwd. Het Wijnschroedershuis, naar ontwerp van architect David 't Kindt, is opgevat als een herenhuis in rococostijl met brede voorgevel uitziend op de Leie van elf traveeën en twee bouwlagen. Haaks op de achtergevel van het Wijnschroedershuis, bevindt zich het in 1912 gereconstrueerde lokaal van de gilde der Kraankinderen naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.

Hoekhuis in traditionele stijl

Kraanlei 1, Sint-Veerleplein 15 (Gent)
Twee bouwlagen hoog hoekhuis afgedekt met een zadeldak, opgetrokken in traditionele stijl in de 17de eeuw. De vijf traveeën brede voorgevel is een trapgevel van bak- en zandsteen. De zijgevel aan de kant van het Sint-Veerleplein is een zes traveeën brede lijstgevel. De achtergevel is uitgewerkt als een trapgevel.

Hoekhuis met art-nouveaugevel

Sluizeken 8 (Gent)
Beeldbepalend hoekhuis van vier bouwlagen, afgeschuinde hoektravee tussen twee gevels van een en twee traveeën, onder plat dak. Gevel in art-nouveaustijl, volgens archiefstukken van 1904, vermoedelijk naar ontwerp van architect Geo Henderick.

Stadswoning en achterhuis

Sluizeken 26-27 (Gent)
Diephuis van drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, vermoedelijk uit de 17de eeuw, doch voorgevel uit de 19de eeuw. Achterbouw, breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met zadeldak met twee zijtrapgevels, mogelijk opklimmend tot 16de eeuw.

Stadswoning met achterhuis

Sluizeken 29 (Gent)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw. Achterbouw van twee traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, uit de 16de eeuw.

Sluizeken 28, 28A-E (Gent)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak uit de 16de tot 17de eeuw. Achterbouw van twee traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak met links aandak met muurvlechtingen, uit de 16de eeuw.